A beton a világon az egyik legtöbbet használt anyag, ami napjainkban már nem csak az utcákon, az építkezéseken található meg, hanem egyre kedveltebb eszköze a lakberendezésnek is.  A beton önmagában is, a minimal design egyik legfőbb elemeként is használják kereskedelmi egységekben, üzletekben, de lakáson belül is aljzatra, falra, de akár fürdőszobai- konyhai pultnak is. Ez a cementbázisú, római kori anyag új lehetőségeket nyitott a lakberendezés, a belső építészet számára.

Sokoldalúságának köszönhetően, akár egész otthonban, de még a konyhában is lehetőség nyílt, hogy az ember kifejezze egyéni stílusát a különböző színekben kialakítható dekor bútorbevonatoknak köszönhetően. A dekor betonbútorbevonat időtálló, természetes és természetességet sugall a konyhában is. Hazánkban jelenleg a natur, minimal design-nak megfelelő szürke árnyalatok hódítanak a leginkább, míg a tengerentúlon épp ennek ellenkezője a szivárvány minden színében megjelenő dekor betonok hódítanak, logókkal, kéz és védjegyekkel ellátva.

A dekor bútorbevonatról bővebben:

A konyhában – és a fürdőszobában is – egy új betonhatású technológia is egyre inkább terjed az öntött betonpult mellett. Ez a technológia egy méretre vágott MDF lapra felglettelt, majd megcsiszolt, impregnált bevonat, mely igazán költséghatékony az öntött betonhoz képest. Mivel a burkolat felhordása előtt vízzáró réteget kap a felület, még akkor sem kell tartanunk a fafelület szétázásától, ha például nem vízálló MDF lapot használunk, hanem rétegelt lemezt, vagy bútorlapot, illetve egyéb hordozót. Ennek a cementbázisú anyaggal beburkolt „MDF lapos” megoldásnak az öntött betonpulttal szemben az előnye, hogy a korpuszra nem nehezül akkora súly, könnyű szállítani, vagy épp nem kell a helyszínen önteni, a betonhatás szinte ugyan az, a kopásállósága, a vegyszerállósága, stb. pontosan ugyan az, mint az öntött betonnak, mivel az impregnáló réteg mindkét felületen megegyezik.

Bármelyik betonpultot is választjuk, nagyon dizájnos tud lenni egy gránit mosogatóval, de akár fémmel is és a beton színezhetőségének köszönhetően akár ugyan olyan színű, vagy éppen nagyon elütő is tud lenni.

Hol használhatóak ki leginkább a dekor bútorbevonatok előnyei?

A konyhai padlónál még a betonon belül is több variáció felhasználására van lehetőség, így a csiszolt beton, az öntött beton és a glettelt betont (Micro-Top) is választhatjuk konyhánk aljzatául. A leginkább dekoratív felület a glettelt beton felület. Az öntött beton akkor alkalmas, ha még a küszöbök, ajtók nincsenek betéve, vagy sok helyünk van, mivel legalább 1-1,5 cm-ben érdemes önteni ezt az önterülő anyagot, melyből viszonylag homogénebb felületet kapunk. Hátránya, hogy egy nem megfelelő szakember hiányában nagyon nagy a hibázási lehetőség és kevésbé javítható. Ezzel ellentétben a glettelt beton felület alkalmas már kész felületek „újjávarázsolására”, mivel mindössze néhány mm vastagságú, illetve akár a jó állapotú járólapra, greslapra, meglévő felületre is rá lehet húzni. A glettelt felület hátránya, hogy ha maga az aljzat egyenetlen, a sík, szép felület elérése érdekében néhány mm aljzatkiegyenlítésre szükség van. A dekor bútorbevonat előnye a konyhában, hogy nagyon design-os és rendkívül jól takarítható, ellenáll a baktériumoknak, penésznek és gombáknak egyaránt.

A konyhai falakon is jól alkalmazható a dekor betonbevonat, mivel akár a gipszkarton falra is felhordható az anyag, mely szintén jól takarítható, dekoratív megoldás. A konyhai falakra azonban csak a glettelt felület kivitelezhető.